Savez drustava Vojvodine za borbu protiv raka | O Nama
579
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-579,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.0.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

O Nama

Postojanje Saveza

Rešenjem APR-a br.34/2009 od 10.12.2009. registrovan prema Zakonu o udruženjima kao jedinstvena I jedina pokrajinska organizacija te vrste I nastavlja tradiciju 45-ogodišnjeg humanitarnog rada na planu borbe protiv raka.

 

Naime, Savez društava Vojvodine za borbu protiv raka je osnovan 6. maja 1967. godine. Savez je društveno-humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija građana, čiji je pravi cilj borba protiv svih malignih bolesti. Kao građanska, dobrovoljna i humanitarna organizacija, savez okuplja radne ljude i građane svih populacija u borbi protiv raka, protiv zagađenosti čovekove životne sredine, pušenja i drugih opakih bolesti.

 

Savez predstavlja mesto udruživanja organizacija i pojedinaca na teritoriji Vojvodine koji prihvataju zajedničke ciljeve i zadatke koji su utvrđeni Statutom Saveza. Po Statutu Saveza Savez se udružuje u društvo Srbije za borbu protiv raka kao samostalna i odgovorna organizacija za sprovođenje sopstvenih ciljeva i zadataka. Organi dvaju društava za borbu protiv raka sarađuju i usklađuju programske aktivnosti u borbi protiv malignih opakih bolesti i time doprinose unapređenju zdravstvene kulture i prosvećenosti stanoništva uopšte.

 

Savez svoju aktivnost ostvaruje na celokupnom području Vojvodine. Svojim aktivnostima Savez utiče na poboljšanje zdravstvene situacije, odnosno prvenstveno na smanjivanje oboljevanja od svih vidova malignih bolesti. Jedan od prioritetnih ciljeva Saveza je stvaranje jednog novog, višeg nivoa saznanja o malignim bolestima, njihovom značaju za celokupnu društvenu zajednicu u zdravstveno-ekonomskom i svakom drugom pogledu, mogućnostima i imperativima borbe protiv njih, kao i o neophodnosti učestvovanja celokupne populacije u preventivnim aktivnostima.

 

Moto Saveza je “bolje sprečiti nego lečiti” i zato svima predlažemo da se, koliko je to moguće ponašaju u skladu sa Evropskim kodeksom u borbi protiv raka.

 

Evropski kodeks u borbi protiv raka: rizik od nastajanja raka može da se smanji ili izbegne ako usvojite zdraviji način življenja:

 

1.Ne pušite. Pušači prestanite što pre da pušite i ne pušite pred drugima.

2.Budite umereni u konzumiranju alkoholnih pića.

3.Jedite dnevno više provrća i svežeg voća.

4.Čuvajte se suvišnih kilograma, ograničite unošenje masne hrane i povećajte fizičku aktivnost.

5.Izbegavajte preterano sunčanje, naročito u detinjstvu.

6.Primenite stroge propise zaštite pri izlaganju poznatim kancerogenim materijama.

7.Ukoliko imate mladež koji menja oblik, veličinu i boju ili krvari, posetite lekara.

8.Ako imate uporan kašalj, promuklost, poremećaj u radu creva i mokraćnih kanala uz gubitak na telesnoj težini, obavezno posetite lekara.

9.Žene treba redovno da idu na ginekološki pregled, a po potrebi i da se načini bris grlića materice.

10.Žene treba redovno da pregledaju svoje dojke i povremeno da idu na sistematske preglede.